Ще получи ли окончателно България ресор Образование в новата Европейска комисия?

...
Ще получи ли окончателно България ресор Образование в новата Европейска комисия?
Коментари Харесай

Обявяват ресорите на комисарите в новата ЕК

Ще получи ли дефинитивно България сектор Образование в новата Европейска комисия? Това ще стане публично ясно във вторник. Вчера беше одобрен съставът на Европейска комисия, както и българската номинация - Мария Габриел. По предварителна  информация на NOVA страната ни ще получи точно сектор Образование. 

Окончателното систематизиране ще бъде оповестено от новоизбрания ръководител на комисията Урсула фон дер Лайен.

Вчера от Брюксел разпространиха листата с 27-те eврокомисари, които ще са част от новия състав на институцията. В него липсва еврокомисар от Англия, защото Европейска комисия работи с презумпцията, че Обединеното кралство се отдръпва от Европейски Съюз на 31 октомври.

Спазено е обещанието за паритет на половете, като дамите в списъка са 13, а мъжете - 14. 8 от тях са комисари от предходния състав. Освен българският представител Мария Габриел, на този пост остават Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова, Фил Хоганс, Валдис Домбровскис и Марош Шефчович.

Сред новите лица са досегашният завеждащ пресслужбата на ЕК Маргаритис Схинас като представител на Гърция, Силви Гулар от Франция, Дидие Рейндерс от Белгия, Паоло Джентилони от Италия. Както към този момент е известно, висш представител по външната политика и сигурността ще бъде испанецът Жозеп Борел, а ръководител на Европейския съвет - белгиецът Шарл Мишел.

След като стане ясно разпределението на ресорите, Европейският парламент би трябвало да даде единодушието си за целия състав, включително за ръководителя и висшия представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и, в случай че няма възражения, Европейският съвет ще може публично да назначи новата Европейска комисия. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР